Lukaspassie

Iedere Nederlander heeft weleens gehoord van de Mattheüs Passion en velen weten dat die is gecomponeerd door Johann Sebastian Bach. Minder bekend is dat er veel meer Passionen of Passies bestaan: grote muzikale werken voor koor, solisten en instrumenten waarin het verhaal van het lijden en sterven van Jezus wordt verteld. De tekst van één van de bijbelse evangeliën is altijd het uitgangspunt van die muzikale vertelling, die verder verrijkt wordt met aria’s en koralen waarin de betekenis van het verhaal wordt overdacht.

 

De tekst heeft als basis een vertaling van Lukas 22-23 van
Jan-Jaap Stegeman en wordt verrijkt door muzikale meditaties door koor en solisten geschreven door dezelfde dichter. De muziek is gecomponeerd door de Zwolse organist van de Grote Kerk, cantor van de Michaëlscantorij, Toon Hagen.

Zowel muzikaal als kerkelijk-liturgisch belooft dit een bijzondere gebeurtenis te worden. De teksten van Jan-Jaap Stegeman en de muziek van Toon Hagen gaan in de nieuwe Lukaspassie een krachtig verbond aan: soms overdonderend, soms verstild, soms ronduit ontroerend.

De Lukaspassie is gecomponeerd in opdracht en met financiële ondersteuning van de Stichting FONK (fonds voor de ontwikkeling van nieuwe kerkmuziek).